Publicador de continguts

Ruta pel Pla

Aquesta ruta no ofereix paisatges espectaculars o grans monuments. Això no obstant, al llarg del nostre camí podrem descobrir una Mallorca distinta, on encara el turisme no ha irromput a les tradicions o a la manera de viure de la gent.

Sortirem de Palma per la carretera vella de Sineu, altre temps una de les vies de comunicació més importants de l'illa, ja que era camí reial, segons documents de l'any 1309. En primer lloc, ens trobam amb ses Olleries, al terme municipal de Marratxí. En aquesta zona és on més abunden els establiments d'olles. Durant el camí, travessarem una zona vitivinícola. Hi ha uns quants pobles que mereixen que ens desviem un poc del camí: Santa Maria, Santa Eugènia, Biniali (antiga alqueria àrab) i Costitx, petit i típic poble de la zona on es troba l'Observatori Astronòmic de Mallorca.

Arribam a Sineu. https://www.ajsineu.net/ . Sineu és una autèntica meravella del passat. A principis del segle XIV s'hi va construir el palau Reial per ordre de Jaume II, avui en dia convertit en convent, on varen residir algunes temporades tant ell com el seu fill, el rei Sanç. D'aquesta època data el mercat setmanal, que es continua fent tots els dimecres.

És interessant l'església parroquial de Santa Maria. Els primers documents sobre aquesta església daten de 1248. Després d'incendiar-se l'any 1505, es va reconstruir seguint els patrons de l'estil gòtic. L'Hospital o l'Hospici i l'oratori de Sant Josep són dos llocs amb molt d'atractiu. L'Hospici, construït el 1240, va ser el primer hospital de la part forana de Mallorca. A Sineu, recomanam tastar un dels plats mes típics mallorquins: el frit.

Ara reprendrem el nostre camí cap a Petra, https://www.ajpetra.net/,  casa natal de fra Juníper Serra, fundador de Califòrnia. La casa natal es pot visitar. També és interessant el convent de Sant Bernardí i l'església gòtica de Sant Pere. Gran part de l'església es va construir el segle XVI, però va sofrir contínues transformacions fins al segle XVIII.

Muro, https://www.ajmuro.net/ , la nostra següent destinació, també mereix una visita. El nom de Muro es deu als romans. Segons sembla, el varen anomenar així per l'orografia del terreny, una autèntica murada natural. Ofereix al visitant una arquitectura típica del Pla, de marès. Els primers pobladors d'aquestes terres es remunten a l'època pretalaiòtica. Vivien a coves fàcilment localitzables. S'hi han catalogat 48 jaciments arqueològics, la qual cosa prova la seva importància. Destaquen els seus dos poblats emmurallats: Son Perera Vell i Son Sant Joan.

És interessant veure l'església de la Sang amb façana de pedra de marès de Muro i portal amb arc de mig punt. El seu interior és presidit pel Crist de la Sang. Constitueix l'edifici més antic de Muro. També hi ha l'església de Sant Joan Baptista, amb una torre campanar d'extraordinàries dimensions que va ser construïda entre 1640 i 1644.

El Museu Etnològic de Muro es troba instal·lat a Can Simó, un edifici del segle XVI. Com a curiositat, hi tenim la plaça de toros, feta amb martell i escarpra aprofitant el clot d'una antiga pedrera de marès. Pertanyen al municipi de Muro les tres quartes parts del Parc Natural de s'Albufera, la zona humida més important de les Balears i lloc de trobada d'ornitòlegs de tot el món.

La nostra següent destinació és Inca. És la tercera ciutat de l'illa, amb aproximadament 25.000 habitants, i és la capital de la comarca del Raiguer, famosa internacionalment pels seus articles de pell i calçat d'enorme qualitat. No debades es té constància que ja a mitjan segle XV naixia el Gremi de Sabaters d'Inca. Sense deixar de costat els seus monuments, no deixeu de visitar els seus cellers, on es conserven bótes de gran volum, anomenades bótes congrenyades.

Les visites més recomanades són la magnífica església de Santa Maria la Major, el convent de Sant Domingo i l'església de Sant Francesc. Si es té temps, val la pena pujar fins al puig de Santa Magdalena, des d'on es té una vista esplèndida sobre tot el Pla de Mallorca.

Molt a prop d'Inca, a penes a 4 quilòmetres, es troba Lloseta https://www.ajlloseta.net/.  És el segon terme municipal més petit de Mallorca, amb 12.03 km i, amb una població de 4.544 habitants, és el segon més alt en densitat de població. És interessant l'església parroquial de Nostra Senyora de la Visitació, que es troba a la plaça Major. Té planta rectangular, amb capelles laterals i absis. Pel seu valor artístic, hem de destacar el retaule de Sant Josep, de finals del XVI, i el de la Mare de Déu, de finals del XIX, així com la seva pila baptismal, de l'any 1719. A Lloseta també hi ha el magnífic palau dels marquesos d'Aiamans.

De tornada a Palma, podem aturar-nos a Binissalem, famós pels seus excel·lents vins (vegeu gastronomia-agrorutes).

El recorregut es pot fer amb cotxe i excursió d'agència de viatges. L'excursió no es pot fer totalment en transport públic, però sí parcialment. Per a més informació, visitau a la nostra web l'apartat "Transport a l'illa".

Durada de l'excursió: tot el dia, incloent-hi les parades
Distància total recorreguda: 118.7
Parcials:
Palma-Sineu, 30 km
Sineu-Petra, 10.5 km
Petra-Muro, 28.4 km
Muro-Inca, 14.4 km
Inca-Lloseta, 4.2 km
Lloseta-Consell, 10 km
Consell- Palma, 21.2 km

HORARIS DE VISITA

  • OBSERVATORI ASTRONÒMIC
    Tel. 971 876 019- 689 686 557
    Visita concertada
  • CASA MUSEU DE FRA JUNÍPER SERRA
    Tel. 971 561 149
    C/ Barraca, 6-8
    Visites concertades
  • MUSEU ETNOLÒGIC DE MURO
    Tel. 971 717 540
    C/ Major, 15
    Horaris:
    De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h.
    Diumenge, de 10 a 14 h
    dilluns i festius tancat.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023