Artesania

Artesania

LA PELL I EL CALÇAT
La manufactura de la pell a les Balears és coneguda internacionalment des de fa dècades ja que les exportacions han donat a conèixer la qualitat dels seus productes i la innovació dels seus dissenys. Actualment pot adquirir aquests productes a un gran nombre de comerços de les Illes, però també existeix la possibilitat de visitar la seu de les empreses productores que normalment disposen d'un punt de venda, i així conèixer la tradició artesana de les Illes de primera mà.

EL VIDRE BUFAT
El procés artesanal que s'empra per a fabricar objectes de vidre a Mallorca és el de Bufat, els orígens del qual es remunten al s. II aC. A les fàbriques de vidre, a més de trobar peces de tot tipus fabricades artesanalment, veurem als mestres del vidre treballar en directe, tot un espectacle que ens proporciona productes pràctics i de gran bellesa.

BRODATS
Els brodats típics de Mallorca són el punt mallorquí, la cadeneta, el punt enllaçat i el punt de creu. El brodat característic de l'illa té una tradició pròpia que no es relaciona amb els que trobem a la resta del territori espanyol. A Palma queden encara alguns històrics establiments especialitzats:
Casa Bonet: Pl. Frederic Chopin, 2 - Palma
Flor de Fil: Pl. Reina, 2 - Palma
Merceria Marcats i Brodats Amelia. c/ Francesc Pi i Margall, 28 - Palma

TELA DE LLENGÜES
Les teles mallorquines són conegudes popularment com a Roba de Llengües, per les formes allargades del seu estampat, i han decorat les cases mallorquines durant anys. La seva fabricació artesana i manual suposa que s'ha de preparar l'ordit amb cotó blanc, tal com es feia antigament, i que posteriorment es tenyeix en porcions segons el dibuix escollit. Per aquest motiu, la roba de llengües no té anvers i revers, a les dues cares hi ha el mateix dibuix.
Can Vicenç - c/ del Calvari, 10 - Pollença
Teixits Riera - c/ Major, 50 - Lloseta
Artesania Textil Bujosa - c/ Bernat de Santa Eugènia, 53 - Santa Maria.

EL FANG I LA CERÀMICA
L'element més característic d'aquest tipus d'artesania a Mallorca és sense dubtes el Siurell, una figureta moldejada amb els dits, pintada de blanc i adornada amb petites pinzellades de color verd i vermell, i que incorpora un xiulet adossat a la base de la figura.
Olles, greixoneres, plats i pitxers són els elements més típics de les anomenades olleries, tallers on es moldeja el fang i que es localitzen principalment al municipi de Marratxí: Pòrtol i Sa Cabaneta.

FUSTA D'OLIVERA
El cultiu de l'olivera i el consum d'oli d'oliva tenen una gran tradició a Mallorca. La seva fusta és molt apreciada i amb ella es fabriquen tot tipus d'estris de cuina i d'adorn per la casa. 
 
PERLES
Les perles de Mallorca es fabriquen a partir d'elements naturals marins i el seu procés de producció s'ha mantingut en secret al llarg dels anys. Manacor s'ha convertit en el centre neuràlgic de la fabricació de la perla mallorquina.
Majórica: Av. Jaume II, 36 i Av. Jaume III, 15
Orquídea: c/ Fideu, 1, baixos
 
OBRA DE LLATRA
Es denomina obra de llatra a l'artesania realitzada amb palmes de garballó assecades al sol. Amb aquesta matèria primera s'elaboren tot tipus de senalles, capells o bosses.

Més infomació a www.visitpalma.com

Data darrera modificació: 9 de març de 2023