Publicador de continguts

Palma-Formentor

En començar la nostra excursió, tenim dues opcions: prendre l'autopista que ens du directament fins a Inca o bé triar la carretera antiga que passa per Santa Maria, Consell i Binissalem. Nosaltres us recomanam la darrera opció, ja que el viatge es fa molt més agradable, especialment al gener o febrer, època de floració de l'ametler, un autèntic espectacle de la natura.

La nostra primera destinació és Inca. És la tercera ciutat de l'illa, amb aproximadament 25.000 habitants, i és la capital de la comarca del Raiguer, famosa internacionalment pels seus articles de pell i calçat d'enorme qualitat. No deixeu de visitar els seus cellers, on es conserven bótes de gran volum, anomenades botes congrenyades.

Les visites més recomanades són la magnífica església de Santa Maria la Major, el convent de Sant Domingo i l'església de Sant Francesc. Si es té temps, val la pena pujar fins al puig de Santa Magdalena, des d'on es té una vista esplèndida sobre tot el Pla de Mallorca.

Seguint la nostra ruta cap a Alcúdia i a pocs quilòmetres d'Inca, hi ha la desviació a Campanet, on val la pena visitar les coves.

Arribam a Alcúdia. https://www.alcudia.net/.  El traçat d'Alcúdia és medieval. Les murades circumden la ciutat i els carrers són estrets i irregulars.

Les primeres restes arqueològiques trobades a Alcúdia pertanyen al període pretalaiòtic (entre el 2000 i el 1200 a.C.), però va ser amb l'arribada dels romans l'any 123 a.C. que es va fundar la ciutat de Pollentia, situada just al costat de l'actual Alcúdia. Més tard, l'any 902, els àrabs varen conquerir Mallorca i varen fundar l'alqueria d'Alcúdia, i l'any 1298 després de la conquesta cristiana va ser quan s'hi va iniciar la construcció de les murades, que encara es poden veure. Alcúdia és avui un poble i una zona eminentment turística. Tant la ciutat com la zona arqueològica de Pollentia varen ser declarades conjunt historicoartístic l'any 1963.

A Alcúdia es poden visitar les restes arqueològiques de la ciutat romana de Pollentia i encara es poden veure carrers paral·lels i perpendiculars, un conjunt de cases, un teatre i la zona del fòrum, on s'ubicaven els edificis públics. També es pot veure el teatre romà que es va construir als afores de la ciutat, al voltant del segle I d.C. El teatre conserva restes dels seus tres elements bàsics; les grades, l'orquestra i l'escena. La cabuda del teatre era d'aproximadament 2.500 persones. Al Museu Monogràfic de Pollentia podem veure una petita col·lecció d'objectes, procedents de les excavacions arqueològiques de la ciutat romana de Pollentia. Les murades medievals també mereixen una visita. Les manà construir el rei Jaume II. Ja al centre del poble hi ha l'església de Sant Jaume, construïda el 1882. És un edifici d'estil gòtic d'una sola nau coberta amb volta de creueria.

Si tenim temps, temps, val la pena acostar-se fins a l'ermita de la Victòria, a només 7 km d'Alcúdia. Hi ha una església d'estil barroc del segle XVII, l'altar major de la qual és presidit per una talla de fusta del segle XV, que representa la Mare de Déu de la Victòria. Des de l'ermita es poden fer excursions a peu per la zona i també nedar en alguna de les seves belles cales.

L'Albufera, zona humida de la badia d'Alcúdia, va ser el primer parc natural de les Illes Balears. S'hi poden observar més de 230 espècies d'aus, per la qual cosa és recomanable per a tots els amants de l'ornitologia.

Després d'un passeig per l'Albufera, ens dirigirem al poble de Pollença https://www.ajpollenca.net/ . Tant a Pollença com a Alcúdia s'han trobat jaciments arqueològics que demostren que ja durant la prehistòria hi va haver assentaments humans. Més endavant, va ser una ciutat especialment atacada a causa de la seva posició estratègica a l'illa.

Els habitants de Pollença celebren cada any a l'agost la festa de moros i cristians, que recorda aquella època.

Avui Pollença, com la major part de l'illa, viu del turisme. El primer hotel del municipi, l'hotel Formentor, és tot un símbol del turisme de les Balears. Va obrir les seves portes el 1928 i s'ha mantingut fins avui com un dels millors i més emblemàtics hotels de Mallorca.

Encara que la principal activitat econòmica sigui el turisme, encara podem trobar molts de tallers on es treballa la ceràmica i els teixits de manera artesanal.

Al poble, és interessant veure el Museu Municipal, enclavat al convent de Sant Domingo, edifici del segle XVI on s'exposen peces de diverses èpoques i també té lloc cada any el famós Festival de Pollença https://www.festivalpollenca.org/ . Compta amb una col·lecció d'olles del segle XVII, pintures del XIX i restes arqueològiques. L'església de Nostra Senyora del Roser és també digna de veure. S'hi podem admirar un retaule barroc de 1651 i un preciós orgue barroc construït el 1732.

Curiosament a Pollença és on es troba l'únic pont romà de Mallorca, declarat monument historicoartístic.

Uns altres dels punts que no cal deixar de veure són el Calvari, situat en un menut monticle, i el santuari del Puig de Maria, des d'on podrem admirar unes vistes inigualables sobre les badies d'Alcúdia i Pollença.

La nostra següent destinació és el Port de Pollença, antic poble de pescadors. Encara que es va convertir fa anys en un important centre turístic, continua mantenint aquest caràcter especial dels antics pobles pesquers.

Finalment, ens dirigirem a Formentor, una de les platges més conegudes internacionalment, però pel camí ens aturarem al mirador, un dels llocs més visitats de l'illa, a causa de la magnífica vista que es té sobre els penya-segats i les muntanyes de la serra de Tramuntana. Si tenim temps podem optar per visitar el far de Formentor, a uns 10 km de la platja.

El recorregut es pot fer amb cotxe i excursió d'agència de viatges. També es pot emprar el transport públic. En aquest cas, visitau a la nostra web l'apartat "Transport a l'illa".

Durada de l'excursió: tot el dia, incloent-hi les parades
Distància total recorreguda: 162.4 km
Parcials:
Palma-Inca, 31.1 km
Inca- Alcúdia, 24.9 km
Alcúdia-Pollença, 11 km
Pollença-Formentor, 14.2 km
Formentor- Palma, 81.2 km

Data darrera modificació: 13 de març de 2023