Publicador de continguts

Palma-Colònia de Sant Jordi

Prenem l'autopista en direcció a l'aeroport fins a la sortida que enllaça amb la carretera de Llucmajor. Pel camí, i a la nostra esquerra, veurem molts de molins de vent. A lluny s'albira el poble de Sant Jordi.

Ja a la carretera de Llucmajor comprovarem que el paisatge canvia completament, és sotabosc i matolls (garriga). Després d'uns quants quilòmetres ens trobarem a Llucmajor, on el 1349, a la planura de Galdent, va tenir lloc entre Pere IV d'Aragó i Jaume III de Mallorca la cèlebre batalla de Llucmajor, on aquest darrer va perdre, a més del regne, la vida.

A Llucmajor podem visitar l'església de Sant Miquel, neoclàssica del XIX, i obra de l'arquitecte Isidoro González Velázquez. També hi ha el convent dels franciscans, dedicat a sant Bonaventura, de finals del segle XVII. Consta d'una nau i de sis capelles laterals. El retaule de l'altar major és d'estil barroc.

Als afores, de camí cap a Campos, queden vestigis del que va ser el gran molinar de Llucmajor, del qual destaca, especialment, el molí de Gaspar, acuradament restaurat. Si ens desviam del camí i agafam la carretera que va a Algaida, a uns 4.5 km, trobarem la desviació al santuari de Cura i al monestir de Randa. S'hi pot pujar amb cotxe i des del cim les vistes són espectaculars. Cura actualment alberga un museu lul·lià. Prop del santuari es troba la cova on, segons la tradició, Ramon Llull es va retirar (any 1275) i li va ser revelat el seu sistema filosòfic.

Tornam a la carretera principal per reprendre el nostre camí a Campos on podem veure en primer lloc l'església de Sant Julià, que es va construir entre els anys 1855 i 1873. És neoclàssica i de grans proporcions. Té un campanar del segle XVI.

El museu parroquial es troba dins del que són les dependències de l'església i, entre d'altres, exposa un quadre del pintor Murillo.

El poble de Campos també té altres edificis molt curiosos. Són torres de defensa urbanes de base quadrada que servien per protegir la població de l'enemic . Eren set les torres de Campos distribuïdes per tot el nucli urbà. Avui en dia s'han convertit en habitatges, algun dels quals encara conserva els seus elements de torre de defensa.

Acabada la visita ens dirigim a Felanitx.  A Felanitx podem veure l'església de Sant Miquel, construïda entre els anys 1551 i 1603, i el convent de Sant Agustí, fundat l'any 1603.

Val la pena fer un esforç i pujar al santuari de Sant Salvador, que se situa a uns 611 metres sobre el nivell de la mar.

Si es disposa de temps poden visitar-se les ruïnes del castell de Santueri, que no són lluny de poble.

A continuació ens dirigirem a Santanyí https://www.ajsantanyi.net/.

El municipi de Santanyí, té una superfície de 126.3 km i una població de dret de 7.907 habitants. Al poble de Santanyí podem veure la porta Murada, que és part de la murada del segle XVI, que encara es manté. També són belles les seves dues esglésies, la del Roser i la parroquial de Sant Andreu, que compta amb l'orgue de Sant Domènec, instal·lat l'any 1837, i que cada any reuneix els amants de la música als diversos concerts que s'ofereixen en aquest municipi . Ja fora del poble i en direcció a l'Alqueria Blanca hi ha el santuari de la Consolació.

A aquest municipi pertany el parc natural de Mondragó, la superfície del qual és de 785 ha, i les seves formacions principals són: penya-segats litorals, savinars costers, comunitats de zones humides, garriga mediterrània, pinars i cultius tradicionals de secà.

Si feim la nostra visita a la primavera o l'estiu, és el moment ideal per recórrer les innumerables cales de la zona, des de Cala Figuera, que és un preciós poble de pescadors d'empinats carrers, fins al parc de Mondragó, passant per Cala Ferrera, Cala d'Or, Portopetro o Cala Santanyí; totes valen la pena.

Finalitzarem el nostre viatge a la Colònia de Sant Jordi, antic poble pesquer. Avui en dia s'ha convertit en un gran centre turístic on estiuegen sobretot mallorquins. Les platges que envolten la Colònia de Sant Jordi són espectaculars, sense edificacions que trenquin l'harmonia de la natura, i des d'aquí s'albira l'illa de Cabrera, avui convertida en parc nacional.

Si voleu visitar l'illa de Cabrera, anau a l'apartat d'aquesta web dedicat a l'arxipèlag, on trobareu tots els detalls per a la vostra visita.

És el moment de tornar a Palma. A continuació trobareu les distàncies quilomètriques per recórrer. Si voleu i teniu temps, us recomanam que torneu a Palma per cala Pi. Aquí es troba el poblat prehistòric de Capocorb Vell, ben conservat i considerat un dels complexos megalítics més importants de la Mediterrània.

El recorregut es pot fer amb cotxe, excursió d'agència de viatges o autobús de línia. Si optau pel transport públic, visitau en esta web "transports a l'illa".

Duració de l'excursió: tot el dia incloent-hi les parades
Distància total recorreguda : 140.2 km
Parcials:
Palma-Llucmajor, 28.8 km
Llucmajor-Felanitx, 27.9 km
Felanitx-Santanyí, 15.8 km
Santanyí-Colònia de Sant Jordi, 14 km
Colonia de Sant Jordi-Palma, 53.7 km

HORARIS DE VISITA

  • POBLAT PREHISTÒRIC DE CAPOCORB VELL
    Tel. 971 180 155
    Horari: De 10 a 17 h. Dijous tancat

Data darrera modificació: 13 de març de 2023