Publicador de continguts

Palma-Banyalbufar

Sortint de Palma, prenem el passeig Marítim en direcció a ponent i ens trobam a l'autopista d'Andratx. Quan hem recorregut devers sis quilòmetres prenem la sortida a la Costa d'en Blanes i, tot d'una, veim Marineland, parc aquàtic amb un famós espectacle de dofins. A la seva pàgina web trobarem tota la informació que necessitam sobre horaris d'obertura, espectacles, serveis i preus https://www.aspro-ocio.com/

Seguint ara la carretera, arribam a Palmanova i Magaluf, centre turístic del municipi de Calvià amb belles platges i nombrosos hotels.

Sortint de Magaluf, en direcció a Andratx, arribam a Santa Ponça, lloc del desembarcament del rei En Jaume, que es commemora cada any dia 9 de setembre. En aquesta zona hi ha platges, diversos camps de golf, establiments hotelers i tots els serveis turístics. Seguint per la mateixa carretera i sempre en direcció a Andratx, arribam a Peguera, un altre dels importants nuclis turístics del municipi de Calvià.

Si seguim la carretera que envolta Peguera arribam al Port d'Andratx. És un port natural dominat per penya-segats i era, fins fa poc, un poblet de pescadors, refugi perfecte per a les seus barques al fons d'una profunda badia. Ara és un dels ports esportius més coneguts de l'illa, sobretot per als grans iots.

Al el Port d'Andratx no trobarem grans edificacions, la qual cosa el fa particularment agradable. A més, és una de les millors zones per assaborir el peix i marisc de la nostra illa.

De tornada a la carretera principal, ens trobam amb el poble d'Andratx, on és interessant passejar pel nucli antic de la vila, amb els seus carrers estrets i l'església-fortalesa construïda el s. XIII. Destaca també la seva església parroquial del segle XVIII i el castell de Son Mas, que guarda al seu interior quadres de Tintoretto i Durero. Si la visita es fa un dimecres podrem visitar l'animat mercat de productes locals.

Des d'Andratx, partirem cap a Banyalbufar, sempre vorejant la mar, en un paisatge que mescla el verd i el blau, el pi i la mar. La primera parada, la farem al mirador de Ricard Roca. Des d'aquest punt, les vistes sobre els penya-segats són impressionants.

Al llarg del nostre camí veurem moltes torres. Aquestes es distribueixen a tot el contorn de l'illa. A l'antiguitat eren torres de vigilància i avisaven de l'arribada de naus desconegudes o enemigues, ja que l'illa era habitual objectiu de pirates. Cada torre mira la següent, tant a la dreta com a l'esquerra, la qual cosa permetia avisar les altres torres quan des d'una d'aquestes es veia una embarcació sospitosa, amb senyals de fum durant el dia i de foc durant la nit, seguint un codi. D'aquesta manera la notícia es comunicava ràpidament al centre de comandament, situat a Palma, i se n'advertia la població perquè es pogués refugiar als recintes emmurallats.

Seguint el nostre camí per la carretera que uneix Andratx amb Banyalbufar, ens trobam amb el preciós poble d'Estellencs. El seu nucli urbà és menut, però conserva diversos elements arquitectònics interessants. Els seus carrers, en gran part empedrats, són estrets i empinats. Si disposam de temps, podem baixar fins a la cala. El camí és molt estret i amb voltes, i la cala és petita, però val la pena la visita.

Durant tot el nostre recorregut per la costa trobam els famosos marges, cultius escalonats als vessants de les muntanyes. Entre Banyalbufar i Estellencs es troba el mirador de ses Ànimes, torre del segle XIV i parada obligatòria per tornar a gaudir de la cornisa de Tramuntana.

Ja a Banyalbufar, podem aturar-nos i fer una volta pel poble. Les seves característiques són molt semblants a les d'Estellencs: poble menut, de carrers estrets i empedrats i de cara a la mar. A Banyalbufar trobam la clastra de sa Baronia, conjunt monumental situat al poble, format per un esplèndid claustre i una torre de defensa del s. XVII. Actualment forma part d'un establiment hoteler. Per a més informació: https://www.tramuntanaweb.com/

Durant anys l'agricultura va ser la base de l'economia d'aquest poble i entre els productes cultivats destacava la vinya. La vinya de Banyalbufar va ser molt famosa per la seva malvasia, i encara que pràcticament va desaparèixer, està en procés de recuperació. Per a més informació https://www.malvasiadebanyalbufar.com/ i al capítol de gastronomia (agrorutes)

Sortint de Banyalbufar en direcció a Esporles trobam a mà esquerra una desviació que ens du al Port des Canonge, petita alqueria de pescadors que avui en dia a més és zona d'estiueig.

Ja al camí de tornada a Palma, és interessant fer una visita a la Granja, prop d'Esporles. La Granja és un casal magnífic amb un extraordinari museu etnogràfic en què s'exhibeixen eines i objectes de tots els oficis artesans d'altre temps. La seva pàgina web https://www.ajesporles.net/

Amb la visita a la Granja i un cafè al Passeig del poble d'Esporles, acaba la nostra excursió.

El recorregut es pot fer amb cotxe, excursió d'agència de viatges o amb autobús de línia. Si optau pel transport públic, per favor visitau en aquesta web "transports a l'illa". En qualsevol cas hem d'advertir que els autobusos no són freqüents.

DURADA DE L'EXCURSIÓ: tot el dia incloent-hi les aturades
Distància total recorreguda: 87.6 km
Parcials:
Palma-Santa Ponça, 21.2 km
Santa Ponça-Port d'Andratx, 15.9 km
Port d'Andratx-Estellencs, 21.8 km
Estellencs-Banyalbufar, 7.5 km
Banyalbufar-Palma, 21.2 km

HORARIS DE VISITA

  • LA GRANJA
    Tel. 971 610 032
    Horari:
    D'abril a octubre de 10 a 19 h
    De novembre a març, de 10 a 18 h
    Espectacle folklòric els dimecres i divendres.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023